NAILYMPIA – versenyinterjú Kiss Riával

NAILYMPIA – Fő a maximalizmus

interjú Kiss Riával

fotógaléria a cikk alján

Óriási léptékű digitalizáció vette kezdetét a műkörmös szakmában is, ezért az oktatások és versenyek is online platformokon kerülnek megrendezésre.  A Nailympia, ami ma a világ egyik legrangosabb szakmai körömversenye, már második alkalommal került online megrendezésre. Az idei versenyen számos magyar műkörmös ért el remek helyezést, nagy büszkeségünkre pedig a Pearl Nails 3 fantasztikus körmöse is részt vett a versenyen, ebből ketten pedig a virtuális dobogóra is ráállhattak.  Fogadjátok szeretettel Kiss Viktóriával készített interjúnkat, aki Divízió 2-ben az Extreme Nail and Face kategóriában első, a Tip and Box Flat kategóriában második, valamint a Manicure Poster kategóriában szintén első helyezést ért el.

Mesélj, mikor és hogyan jött a körmözés az életedbe?

“Gyerekként imádtam rajzolni és szerettem volna kreatív szakmát magamnak, de nem az a kislány voltam, aki már kicsiként is műkörmös akart lenni. Mint mindenben, ebben is kikértem anyukám tanácsát, aki nagyon ellenezte a dolgot. Így végül abban maradtunk, hogy a körmözés maradjon meg egy szuper hobbinak, amiben kiélhetem a kreativitásomat és keressek valami olyan munkát, ami biztos anyagi hátteret nyújt majd Nekem. 

Középsuliban a barátnőimmel sokszor ragasztottunk egymásnak tipeket a körmeinkre, amin 26 réteg vastagon felkent körömlakk volt. Innen jött az isteni szikra, hogy beiratkozzak egy okleveles tanfolyamra, ahol valódi tudást szerezhetek a műkörmös szakmáról.

Nagyon örülök, hogy bár nem szerettem volna komolyabban foglalkozni a körmözéssel, mégis beiratkoztam erre a tanfolyamra, mert ez adta meg az utolsó lökést a műkörmös karrierem elindítása felé. Az iskola elvégzése után hamar világossá vált számomra, hogy saját szalont még nem tudok nyitni, hiszen nincs meg a megfelelő anyagi háttér hozzá, így hát a vendéglátásban kezdtem el dolgozni, majd pedig, hogy szakmai tapasztalatot szerezzek és fel tudjam venni a körmösök rohanó tempóját, a Nail&Go-nál készítettem körmöket.

Ha mindez még nem lenne elég, 2018-ban elkezdtem keresni egy szalont, ahol már nem csak szakmai tapasztalatot, hanem rutint és körmözési technikákat is tudok tanulni. Egy éven keresztül dolgoztam egyszerre három helyen, hogy valóra tudjam váltani az álmomat, ami egy saját szalon volt. Időről-időre növekedett a vendégköröm is, valamint a tapasztalatom is. Ennek köszönhetően mára már saját szalonomban készítem vendégeimnek a szebbnél-szebb körmöket. Idősebb fejjel visszagondolva már bánom, hogy kezdőként nem mertem versenyzésbe vágni a fejszémet, de ugye, ami késik …”

Mik voltak a főbb fordulópontok az eddigi karriered során?

“Elsőként az OKJ-s tanfolyamot emelném ki, hiszen tudásban és tapasztalatban is ez adott a legtöbbet az eddigi karrierem során. A második fordulópont számomra a Nail&Go volt, hiszen a szakma tempóját ott tudtam felvenni, illetve rengeteg emberrel tudtam találkozni, így ma már a szalonmunkában szinte semmi sem tud meglepni. A harmadik óriási fordulópont az oktatói képesítés megszerzése volt, végül pedig a versenyzés elkezdését említeném. Óriási önbizalmat és löketet adott ez számomra a jövőre nézve.”


Mi ösztönzött arra, hogy elindulj idén a versenyek versenyén, a Nailympián?

” A versenyzésre az egyik szakoktató társam hívta fel a figyelmemet és arra gondoltunk, hogy induljunk el együtt és motiváljuk egymást a versenyfelkészülés ideje alatt is. Őszintén szólva elsőre kevésnek éreztem magam erre a neves versenyre, hiszen oktatóként rögtön Divízió 2-ben kellett elindulnom, versenytapasztalat nélkül. Ezért is bánom rettentően, hogy kezdőként nem indultam versenyeken, hiszen nagyban megkönnyítettem volna a saját helyzetemet is ezzel. ”

Hogy készültél a megmérettetésre? Mesélj nekünk a verseny folyamatáról.

” Életem első világversenyére Kósa-Mezei Edina mentorprogramjával készültem fel. Ez azt jelentette, hogy 2 konzultáción vettem részt, ahol Edina elmesélte, hogyan zajlik egy ilyen verseny és mik az elvárások az indulókkal szemben. Az extrém köröm és arc kategóriában készültem Edinával a nagy megmérettetésre. A felkészülés során elsajátítottam a levehető köröm technikát, ami nagyban megkönnyítette a versenymunkák elkészítését.

A versenykiírás alapos tanulmányozása után nagyjából két hétig tartott az inspirálódás, hiszen a kiírásban található HARCOS téma nem állt túl közel hozzám. Ezután pedig jöhetett a kedvenc részem, a rajzolás. Ebben a fázisban a körömforma megrajzolásától a pontos méretek meghatározásán át a témához kapcsolódó színek, formák meghatározása zajlott le. 

Sok-sok rajzolás és tervezés után elkezdtem agyalni azon, hogy mi az a plusz, amivel ki tudok tűnni a többi induló közül. Ekkor találtam rá Petrik Zoltánra, akitől a realisztikus festészet csínját-bínját sajátíthattam el. A kétnapos veszprémi képzés során rajzelméletet, realisztikus festést, valamint színkeverést is tanultam Zolitól, hogy azt a hatást tudjam elérni, amit megálmodtam. Nagyon hasznos volt számomra ez a képzés és rengeteg pluszt adott az elkészült munkámhoz.  

Az utolsó előtti fázis a körmök kidolgozása volt. Egy körömre az anyagfelhordás 3-4 órát, a reszelés pedig 5-6 órát vett igénybe.  A szalonmunka mellett óriási falatnak bizonyult ez a verseny, hiszen sok mélyponton mentem keresztül addig, míg le nem adtam az elkészült munkáimat. A nagyfokú maximalizmusom miatt legalább 6-7 köröm készült, ami végül a kukában végezte a túlreszelés és egyéb más apró hibák miatt.


” A következő nagy falat a fotós és sminkes keresése volt. Fontos szempont volt számomra, hogy olyan fotóssal dolgozzak együtt, aki fotózott már körmöket és segíteni tud abban, hogy a megfelelő hatást tudjam átadni a képekkel is. 

Ahogy a fotózás lezajlott, kaptam meg az információt, hogy az Olimpia nevezési határidejét eltolták. Említettem már, hogy maximalista vagyok? A hír hallatán ahelyett, hogy kipihentem volna a felkészüléssel járó fáradalmakat, még 2 versenyszámra neveztem be magamat, amikre már egyedül készültem fel. Az egyik a gél lakk kategória volt, ahol nude vagy francia szettek elkészítése volt megengedett. Erre a versenyszámra a saját körmeimre készítettem el a megálmodott körmöket. A másik kategória a Tip box flat volt, ahol a pop art stílus volt a meghatározó. Óriási szerencsém volt, hogy korábban a Pearl Nails egyik házi versenyére már kellett ebben a témában szettet készíteni, hiszen akkor már utánajártam a stílussal kapcsolatban mindennek, így ez nagyban lerövidített a felkészülési időt.

Ha tanácsolnom kellene bármit azoknak, akik versenyre készülnek, akkor két dolgot tanácsolnék:

– sose hagyjatok semmit az utolsó pillanatra

– ha extrém kategóriában indultok, akkor igyekezzetek kipihenten nekikezdeni a munkának, hiszen rengeteg felesleges bosszankodástól kímélhetitek meg magatokat

Az online zajló eredményhirdetéskor fel sem fogtam, hogy az én nevemet mondják. A párom rázott meg és mondta, hogy ugye hallod te is, hogy ez a Te neved volt?! Nagy öröm számomra, hogy az első versenyemen mindhárom kategóriában sikerült dobogós helyezést elérnem. Az elért eredmények visszaigazolást jelentenek számomra, így magabiztosabban fogok tudni oktatást vállalni a jövőben.”

Mik a terveid a jövőre nézve?

” A legnagyobb célom, hogy jövőre, ha meglesz az 5 éves szakmai tapasztalatom, el tudjam kezdeni a mesterképzést. Ezen kívül szeretnék több időt és energiát fektetni az oktatásokba, és még több versenyen megmérettetni magamat. ”

A versenymunkák  • realisztikus festés: @petrikzoltan_nailartist
  • fotó: @seinerk
  • smink: @csalavaeszter_mua, @mayakemenczy
  • szuper alapanyagok, amik nélkül nem teljesült volna a verseny: Pearl Nails Magyarország

Tovább a gél lakkokhoz
Tovább a fedőzselékhez

Kövess minket itt is!


Facebook


Youtube


Instagram


Pinterest


Tiktok


Link

Related posts